Jacob Hop voor Tivoli Vredenburg 170321.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Hop

"De school is een software-organisatie"

ROC Aventus loopt vaak voorop bij de adoptie van nieuwe ontwikkelingen. Zo werkt de school al geruime tijd met de ECK standaard voor Distributie en Toegang, de set van standaard afspraken voor het online bestellen, downloaden en snelle toegang tot digitale leermiddelen. Wat daar handig aan is vertelt Jacob Hop, informatie-architect bij de dienst Marketing & Innovatie van Aventus. 

Snel toegang

“Digitale leermiddelen hebben de toekomst. De docent wil flexibiliteit: per kwartaal of misschien zelfs vaker kunnen kiezen welke applicatie hij gebruikt. De boekenlijst heeft zijn langste tijd gehad. Met de ECK standaard Distributie en Toegang regel je snel en gemakkelijk toegang tot digitale leermiddelen. Als het moet zelfs nog vanuit de klas. Dat gaat dan net als bij Amazon.com: bestellen, betalen, downloaden en aan de slag. Binnen een paar minuten heb je toegang. Vergelijk dat met het gedoe van papieren vouchers die thuis lagen of kwijt waren en je overtuigd.”

iD-management

“Vóór het zo ver is, moet de school er wel wat voor doen,” vertelt Jacob. “Om te beginnen moet je je identity management regelen. Elke leerling mag echt maar één keer in je registratie staan. Dat gaat niet vanzelf. Wij komen ook van 26 autonome vestigingen, zonder centrale infra. Centraal identity management is een kwestie van ‘kadaverdiscipline’. Niks, nooit effen een lijstje om gauw printrechten te regelen. Alles moet met één iD vanuit één punt. Daarna is het een kwestie van goede service. Iedereen met een inlogprobleem moet direct met kennis van zaken geholpen worden. Je wilt snel achterhalen: is het een probleem met het netwerk of met het pakket? Hangt het op identificatie, wie je bent? Op authenticatie, of je bent wie je zegt te zijn? Of op autorisatie, of je wel recht hebt op toegang? De service reikt bij ons heel ver. De school is een software-organisatie. We bedienen leerlingen en docenten allebei stipt. Leerlingen zijn onze klanten; docenten zijn collega.”

ECK iD veiliger en niet herleidbaar

De voorbereiding van het nieuwe schooljaar gaat soepel met de ECK standaard Distributie en Toegang. Jacob vertelt dat Aventus zijn leerlingen vraagt zich met hun school identiteit kenbaar te maken aan de uitgevers. De distributeur zorgt dan dat de leerling de voorgeschreven applicaties te zien krijgt voor zijn jaar. Na bestellen en afrekenen worden de leermiddelen klaargezet in de elektronische leeromgeving. Jacob: “Hoe makkelijk wil je het hebben? Digitale leermiddelen hebben de toekomst en met het ECK iD gebruik je ze straks nog veiliger, als gegevens niet meer een-twee-drie te herleiden zijn. Dan kunnen docenten dus écht passende leerlijnen op de persoon maken. Het is een kwestie van tijd eer dit gaat gebeuren, let maar op.”