interoperabiliteit.jpg
 

ECK standaard Distributie en Toegang: omslagpunt in MBO bereikt

De ECK standaard Distributie en Toegang wordt in het voortgezet onderwijs voor bijna alle scholen gebruikt. Ook in het MBO wordt de standaard inmiddels door het merendeel van de instellingen gebruikt We kunnen stellen, dat het omslagpunt is bereikt. De Amerikanen spreken in zo’n geval van ‘the tipping point’.

Is dit punt eenmaal bereikt, dan gaat het opeens snel. Instellingen die nog niet op de standaard zitten doen er goed aan die stap nog voor schooljaar 2019 - 2020 te zetten. Naarmate de standaard breder wordt gebruikt, wordt hij ook steeds bestendiger. Wil je de overstap projectmatig aanpakken? Maak dan gebruik van de volgende voorbeelddocumenten.

Omslagpunt.jpg

Projectmatig aanvliegen
Ervaring leert dat de voorbereiding voor zo’n overstap het beste projectmatig kan worden aangevlogen. Tijdig bestuurlijke besluitvorming voorbereiden is daarbij van groot belang. Die moet uiterlijk 1 maart gepasseerd zijn. Kwam 1 maart dit jaar te snel, begin dan direct in het nieuwe schooljaar met de voorbereiding voor maart 2020.  

Potloodnotities
De voorbeelddocumenten zijn goeddeels 'in potlood' geschreven. Dit geeft je een idee van de inhoud. Neem over wat je ervan kunt gebruiken en vul aan wat er in jouw situatie nog meer toe doet.

de eck-keten kent verschillende rollen. Voor uitleg klik op de afbeelding

de eck-keten kent verschillende rollen. Voor uitleg klik op de afbeelding

Hulp nodig of vragen? De implementatie van de ECK standaard Distributie en Toegang wordt begeleid door een projectleider vanuit Kennisnet onder aansturing vanuit Edu-K. Voor vragen kun je terecht bij Frans Rewijk, (f.rewijk@kennisnet.nl, 06 - 55 58 53 25).

 

ECK standaard Distributie en toegang

De ECK standaard Distributie en toegang gebruikt het unieke keten iD van de Nummervoorziening om de juiste leermiddelen geautomatiseerd te koppelen aan de juiste leerling. In het MBO wordt de standaard gebruikt op ruim de helft van alle mbo-instellingenWil je weten hoe de standaard werkt? Kijk dan op de Edu-K pagina toegang voor meer informatie en verwijzingen.

ECK standaard D&T infographic 170410 .jpg
 
Jacob Hop Catharijnesingel Utrecht 170321


Jacob Hop, Utrecht

“De school is een software-organisatie”

Aventus loopt vaak voorop bij de adoptie van nieuwe ontwikkelingen. Zo werkt de school al geruime tijd met de ECK standaard voor Distributie en Toegang, de set van standaard afspraken voor het online bestellen, downloaden en snelle toegang tot digitale leermiddelen. Wat daar handig aan is vertelt Jacob Hop, informatie-architect bij de dienst Bedrijfsvoering van Aventus.

Snel toegang

“Digitale leermiddelen hebben de toekomst. De docent wil flexibiliteit: per kwartaal of misschien zelfs vaker kunnen kiezen welke applicatie hij gebruikt. Met de ECK standaard Distributie en Toegang regel je snel en gemakkelijk toegang tot digitale leermiddelen. Als het moet zelfs nog vanuit de klas. Dat gaat dan net als bij Amazon.com: bestellen, betalen, downloaden en aan de slag. Binnen een paar minuten heb je toegang. Vergelijk dat met het gedoe van papieren vouchers die thuis lagen of kwijt waren en je bent overtuigd.”

lees verder...

 

Standaard UWLR 2.2 

De standaard Uitwisseling leerling-gegevens en resultaten, kortweg UWLR wordt gebruikt voor terugmelding van leerresultaten vanuit de educatieve apps  naar de schooladministratie of naar het leerling volgsysteem. Het ECK iD is sinds maart 2017 opgenomen in UWLR versie 2.2 . De resultaten dalen zonder overtypen, foutloos neer bij de juiste leerling.

Edexml

Willen systemen goed onderling samenwerken, dan moeten ze elkaar wel kunnen 'verstaan', van systeem tot systeem. Voor standaard exports vanuit de schooladministratie gebruikt het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs Edexml. Het ECK iD is sinds het voorjaar van 2017 opgenomen als identificerend kenmerk in Edexml. 

Voorzieningen

Als centrale onderwijsvoorziening genereert de Nummervoorziening het unieke keten iD. Centrale Toegangdienstverleners zoals Basispoort, Directe Toegang en Entree Federatie ontsluiten licenties van alle grote aanbieders van leermateriaal en steeds meer kleinere aanbieders met behulp van het ECK iD.