interoperabiliteit.jpg
 

ECK standaard Distributie en toegang

De ECK standaard Distributie en toegang gebruikt het unieke keten iD van de Nummervoorziening om de juiste leermiddelen geautomatiseerd te koppelen aan de juiste leerling. In het MBO wordt de standaard gebruikt op bijna de helft van alle mbo-instellingen.Wil je weten hoe de standaard werkt? Kijk dan op de Edu-K pagina toegang voor meer informatie en verwijzingen.

ECK standaard D&T infographic 170410 .jpg
 
Jacob Hop Catharijnesingel Utrecht 170321


Jacob Hop, Utrecht

 

“De school is een software-organisatie”

Aventus loopt vaak voorop bij de adoptie van nieuwe ontwikkelingen. Zo werkt de school al geruime tijd met de ECK standaard voor Distributie en Toegang, de set van standaard afspraken voor het online bestellen, downloaden en snelle toegang tot digitale leermiddelen. Wat daar handig aan is vertelt Jacob Hop, informatie-architect bij de dienst Bedrijfsvoering van Aventus.

Snel toegang

“Digitale leermiddelen hebben de toekomst. De docent wil flexibiliteit: per kwartaal of misschien zelfs vaker kunnen kiezen welke applicatie hij gebruikt. Met de ECK standaard Distributie en Toegang regel je snel en gemakkelijk toegang tot digitale leermiddelen. Als het moet zelfs nog vanuit de klas. Dat gaat dan net als bij Amazon.com: bestellen, betalen, downloaden en aan de slag. Binnen een paar minuten heb je toegang. Vergelijk dat met het gedoe van papieren vouchers die thuis lagen of kwijt waren en je bent overtuigd.”

lees verder...

 

Standaard UWLR 

De standaard Uitwisseling leerling-gegevens en resultaten, kortweg UWLR regelt betrouwbare terugmelding van leerresultaten vanuit de educatieve apps  naar de schooladministratie of naar het leerling volgsysteem. Het ECK iD in inmiddels opgenomen in de standaard. Dus ook hier is het bruikbaar als uniek iD, dat zorgt dat de resultaten, zonder overtypen, foutloos neerdalen bij de juiste leerling.

Edexml

Willen systemen goed onderling samenwerken, dan moeten ze elkaar wel kunnen 'verstaan', systeem tot systeem. Voor standaard exports vanuit de schooladministratie gebruikt het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs Edexml. Het ECK iD is sinds het voorjaar van 2017 opgenomen als identificerend kenmerk in Edexml. 

Voorzieningen

Als centrale onderwijsvoorziening genereert de Nummervoorziening het unieke keten iD. Centrale Toegangdienstverleners zoals Basispoort, Directe Toegang en Entree Federatie ontsluiten licenties van alle grote aanbieders van leermateriaal en steeds meer kleinere aanbieders met behulp van het ECK iD.